luni, 28 martie 2011

Sponsorizari si mecenat

Cu totii ne dorim cea mai buna ingrijire pentru cei dragi. Din pacate la noi in tara sistemul medical nu ne prea poate oferi multe. 
Pentru cei care au sanse mari de recuperare in clinicile din strainatate si nu se incadreaza in conditiile prevazute pentru obtinerea formularului E112 o alta varianta ar fi strangerea de fonduri prin contracte de sponsorizare sau mecenat.

Sursa: http://www.aitc.ro/

Ce înseamnă “sponsorizare” si ce înseamnă “mecenat”?

În conditiile Legii nr. 32/1994, sponsorizarea este “actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare, pentru sustinerea de activităti fără scop lucrativ, desfăsurate de către una dintre părti, denumită beneficiarul sponsorizării.”
Pe lângă sponsorizare, o altă modalitate de atragere de fonduri pentru o activitate cu scop nelucrativ este mecenatul. În conditiile aceleiasi legi, “mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecenă, transferă dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăsurarea unor activităti în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific - cercetare fundamentală si aplicată.”


Cine poate să fie sponsor sau mecenă?

Conform legii, oricine poate fi sponsor sau mecenă, sub conditia ca banii sau bunurile acordate să nu provină din surse bugetare.

Cine poate să fie beneficiarul sponsorizării sau mecenatului?

Beneficiarul sponsorizării trebuie să fie o persoana fizică sau o persoană juridică fără scop patrimonial. Beneficiarul mecenatului poate să fie doar o persoană fizică.

În ce domenii de activitate se acordă sponsorizarea sau mecenatul?

Dacă sponsorizarea poate fi acordată pentru practic orice activitati legale cu scop nepatrimonial, mecenatul s-a impus doar în legătură cu sprijinirea unor domenii precise. Domeniile în care se poate face un act de mecenat sunt: cultural; artistic; medico-sanitar; stiintific - cercetare fundamentală si aplicată.
1.Conform legii, daca beneficiarul sponsorizarii este o persoana fizica, acesteia trebuie sa i se “recunoasca” în prealabil activitatea anterioara în domeniul în care se face sponsorizarea. Recunoasterea poate veni, formal, din partea unei institutii publice sau a unei persoane juridice non-profit.
2.O exceptie importantǎ este aceea în care de pe urma sponsorizǎrii beneficiazǎ emisiuni ori programe ale posturilor radio-tv sau edituri, în cazul în care sponsorizarea este destinatǎ precis editǎrii unor cǎrti sau publicatii. 



 Documente necesare:
Informatii utile:
Ghid de sponsorizare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu